Gluteeniton saaristolaisleipä

Löysin joskus jostain lehdestä gluteenittoman saaristolaisleivän ohjeen, joka vaikutti mukavan helpolta tehdä. Leipä ei kuitenkaan tuntunut kypsyvän millään ja rakenne jäi kovin märäksi ja taikinamaiseksi ja sitä oli todella epämiellyttävä syödä. Tykkäsin kuitenkin leivässä käytettävistä raaka-aineista ja siitä, että leivässä ei käytetty lainkaan hiivaa. Ohje on helppo ja aineet vain sekoitetaan keskenään. Aloin muokkaamaan ohjetta kerta toisensa jälkeen ja noin kymmenennen kerran jälkeen leipä alkoi vihdoin olla maun lisäksi myös koostumukseltaan hyvää. Nykyisin tämä kyseinen leipä onkin ehdottomasti lempileipäni ja sitä tuleekin tehtyä melko usein. Itse tykkään tehdä kerralla isomman satsin, josta tulee kaksi leipää. Lopun laitan pakkaseen, josta leipää on sitten helppo ottaa sulamaan. Jotkut gluteenittomat leivät ovat pakastuksen jälkeen kovin kuivia, mutta mielestäni tämän leivän laatu ei juurikaan kärsi pakastuksesta.

Gluteeniton saaristolaisleipä (1 vuokaleipä)

5 dl piimää
1 dl siirappia
1 iso peruna
1½ tl suolaa
2 tl soodaa
½ tl psylliumia
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 dl tattarijauhoja
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai)
½ dl sulaa margariinia / voita

OHJE:
Kuori ja raasta raaka peruna raastimella hienoksi. Sekoita piimän joukkoon perunaraaste ja siirappi. Sulata margariini / voi valmiiksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa ja sekoita hyvin. Kaada kuivat aineet piimäseoksen joukkoon ja sekoita puulastalla. Lisää lopuksi joukkoon vielä sula margariini ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun 1½-2 litran leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175°C 1-1½ tuntia. Itselläni leipä kestää kypsyä yleensä 1h 20min.

~ Susa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: