Sitruuna-salmiakkikakku

Viime viikolla tekemästäni sitruunakakusta sain inspiraation kakkuun, jonka makumaailmassa yhdistyisivät sitruuna ja salmiakki. Juustokakku kyseisellä makuparilla olisi varmasti myös oikein toimiva, mutta ihastuin sitruunan makuiseen kakkupohjaan, joten halusin toteuttaa idean täytekakkuna. En ole ikinä ennen testannut kakun koristelua raidoituksella, mutta olen aina halunnut kokeilla, joten siinäkin mielessä täytekakku tuntui oikealta valinnalta. Parasta tässä kakussa on se, että löysin raaka-aineet, joilla kakun pystyi toteuttamaan täysin gluteenittomana ilman tuotteita joissa on saattaa sisältää gluteenia -merkintä.

Sitruuna-salmiakkikakku (gluteeniton)

Täytekakkupohja:
Kakkupohja on kolmen munan pohja, jonka tein halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan tämän sitruunakakun ohjeen mukaisesti. Kakkupohjaa paistoin 175°C uunin alatasolla noin puoli tuntia.

Salmiakkitäyte:
2 dl kuohukermaa
5 kpl kick-patukoita (á 19g)

Kakun tekeminen kannattaa aloittaa salmiakkitäytteen teosta ja se kannattaa tehdä valmiiksi mielellään jo edellisenä päivänä, jotta täyte kylmenee kunnolla. Vain täysin jääkaappikylmä täyte vaahtoutuu kunnolla!

Mittaa kattilaan kuohukerma ja paloittele joukkoon kick-patukat. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes makeiset ovat sulaneet kerman joukkoon. Siirrä seos sellaiseen kulhoon, jossa saat sen helposti vatkattua. Seoksen jäähdyttyä hieman, laita se jääkaappiin kylmenemään.

Vatkaa kylmä seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

Sitruunatäyte:
1 prk Valion sitruunarahkaa (á 200g)
2 dl kuohukermaa
1-2 tl sitruuna-aromia

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja sitruuna-aromi. Täytteeseen voi halutessaan lisätä hieman sokeria, mutta minusta se ei sitä kaivannut.

Kakun kokoaminen:
Kakku kannattaa koota valmiiksi tarjoilualustalle. Aloita leikkaamalla jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Aseta lautasen / tarjoiluastian päälle irtopohjavuoka, jossa kakun valmistit, ilman pohjaosaa. Aseta kakkupohja vuokaan ja kostuta se. Itse käytin kostutukseen seosta, jossa oli muutama tippa sitruunamehua, vettä ja hiukan sokeria. Lisää kostutetun pohjan päälle puolet salmiakkitäytteestä ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle puolet sitruunatäytteestä ja tasoita. Lisää päälle seuraava kerros kakkupohjasta, kostuta se ja lisää täytteet samalla tavalla. Lisää lopuksi viimeinen osa kakkupohjasta ja laita kakku jääkaappiin odottamaan kuorrutusta.

Voikreemi (kuorrute):
300 g voita
5 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
keltaista ja mustaa pastaväriä

Ota ajoissa voi huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämmetä ennen kreemin tekoa. Paras lämpötila voille on +20°C jolloin se vaahtoutuu hyvin. Liian kylmä voi ei vaahtoudu kunnolla ja liian lämpimästä voista ei tule kunnolla ilmavaa ja kuohkeaa vaahtoa.

Aloita vaahdottamaan voita yleiskoneessa melalla. Voit vaahdottaa myös vispilällä tai ihan sähkövatkaimellakin. Paras tulos tulee kuitenkin mielestäni melalla. Voita saa vatkata useita minuutteja, kunnes se alkaa kuohkeutua ja väri vaalenee selvästi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä hetki tomusokerin lisäämisen jälkeen. Lisää lopuksi joukkoon maito ja vatkaa vielä hetki.

Valmis voikreemi kovettuu jääkaapissa, joten sitä ei kannata sinne tässä kohtaa laittaa.

Kakun kuorrutus:
Kakku kannattaa koota valmiiksi tarjoilualustalle. Kuorruttamisessa olisi kuitenkin kätevintä käyttää apuna pyörivää alustaa, mutta itselläni sellaista ei ole, joten kokosin kakun valmiiksi lautaselle ja kuorrutin sen siinä. Kakkupohjan päälle kannattaa ensin levittää ohut kerros voikreemiä. Tässä vaiheessa ei haittaa vaikka kakkua näkyy kreemin alta. Laita kakku jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään noin vartiksi ennen seuraavaa vaihetta. Loppu voikreemi kannattaa jakaa niin, että toisessa osassa on hieman enemmän kreemiä kuin toisessa. Se voikreemi jota on enemmän värjätään keltaiseksi ja se jota on vähemmän värjätään mustaksi. Laita molemmat kreemit valmiiksi pursotinpusseihin. En itse huomannut lainkaan ottaa kuvaa pursotusvaiheesta, mutta aloita kakun alaosasta ja pursota vuoronperään mustaa ja keltaista mahdollisimman tasaista raitaa kakun ympäri. Pursota lopuksi keltaista kreemiä myös kakun päälle. Tasoita ensin kakun päälliosa palettiveitsellä ja sen jälkeen kakun reuna raapan avulla. Tasoita lopuksi vielä ylimääräiset kuorrutteet kakun päälliosasta paletilla. Tarkempia ohjevideoita löytää helposti ainakin Youtubesta. Laita valmis kakku jääkaappiin kovettumaan. Koristele valmis kakku marengeilla ja turkinpippurimurskalla. Kakku kannattaa koristella vasta juuri ennen tarjoilua, koska marenki pehmenee jääkaapissa.

Marenkitikkarit

3 kpl kananmunan valkuaista
2 ¼ dl sokeria

keltaista ja mustaa pastaväriä

OHJE:
Vaahdota valkuaiset ja ½ dl sokerista kovaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista hiljalleen ja vaahdota, kunnes sokeri on sulanut seoksen joukkoon ja marenki on sileää.

Valmista marenkia voi värjätä pastaväreillä. Itse teen marenkitikkarit niin, että laitan pursotinpussiin tyllan valmiiksi ja vedän pastaväreillä muutamia raitoja pursotinpussin sisälle ennen kuin lisään marenkimassan pussiin. Tässä tapauksessa keltaista väriä tuli hieman enemmän kuin mustaa, joten musta väri ei näy marengeissa kunnolla. Pursota marenki pellille ja työnnä varovasti tikku marengin keskelle. Itse käytin puisia grillitikkuja, jotka leikkasin sopivan mittaisiksi. Osaa leikkelin vielä paiston jälkeen, jotta sain tikuista sopivan kokoisia kakkuun. Marenkia pursottaessa kannattaa ottaa huomioon miten ne pursottaa, jotta saa tikut mahtumaan. Kuivata marenkeja 100°C uunissa noin tunnin ajan.

Tästä ohjeesta tulee iso satsi, joten jos tarkoituksena on tehdä vain muutama marenkitikkari niin ohjetta kannattaa pienentää. Itse tein tällä ohjeella yhden pellillisen tikkareita ja kaksi pellillistä pienempiä marenkeja.

~ Susa

Vastaa