Sitruunakakku

Olen leiponut paljon täytekakkuja, juustokakkuja ja muita makeita leivonnaisia. En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt ihan perinteistä kahvikakkua. Koulussa on tullut nyt keskityttyä enemmän kahvileipien ja -kakkujen valmistukseen, joten innostuin viime vuoden lopulla jopa ostamaan elämäni ensimmäisen kuivakakkuvuoan. Prismasta löytyi kiva vähän pienempi Heirolin vuoka, joka on halkaisijaltaan 18 cm ja sen vetoisuus on 1,4 litraa. Olen nyt siis muunnellut reseptejä kyseiseen kakkuvuokaan sopiviksi. Koulua varten ostin Taikinasta tuotteiksi -kirjan, josta löytyy kaikkia kivoja perusreseptejä. Sieltä löytyi resepti myös sitruunakakulle. Tein aluksi reseptin neljällä kananmunalla, mutta se oli liian iso kyseiseen vuokaan ja taikinaa jäi yli. Muutin siis reseptin kolmelle munalle, jonka uskoisin olevan juuri sopiva tähän vuokaan. Itse tykkään resepteissä käyttää mieluummin grammamääriä kuin desin mittoja, koska grammamäärät on helpompi muuttaa, jos reseptiä tarvitsee pienentää tai suurentaa. Keittiövaaka on siis itselläni suuressa käytössä.

Sitruunakakku (gluteeniton)

3 kpl kananmunia
115 g sokeria
25 g voita
3-5 g sitruuna-aromia
1 tl leivinjauhetta
120 g gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Semper Finmix)

50 g valkosuklaata (Panda)
kirjavia strösseleitä

OHJE:
Aloita kuumentamalla uuni 175°C. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi. Lisää muna-sokerivaahtoon voisula ja sitruuna-aromi varovasti nuolijalla sekoittaen. Itse halusin kakun maistuvan kunnolla sitruunalta, joten laitoin 5 grammaa. Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi ne taikinaan. Kääntele jauhot nuolijalla varoen taikinan joukkoon niin, että saat tasaisen massan. Varo kuitenkaan sekoittamasta liikaa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Moilaselta löytyy ainakin gluteenittomia korppujauhoja. Taikinaa tulisi olla vuoassa 2/3 osaa. Paista kakkua uunin alatasolla 175°C noin 35 minuuttia. Kakun kypsyyttä on hyvä kokeilla puutikulla, kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Kumoa kakku jäähdytysritilälle tai vaikkapa lautaselle jäähtymään. Kakun jäähdyttyä kunnolla, sulata valkosuklaa ja pursota sitä kakun päälle. Koristele halutessasi vielä strösseleillä.

Itse käytin kakussa Dr. Oetkerin sitruuna-aromia, jota löytyy ihan markettien leivonta-hyllyltä. Kakku maistui kivasti sitruunalta ja minulle tuli kakusta mieleen gluteenittomat sitruunavohvelit, joita löytyi kauppojen keksihyllyltä ollessani lapsi. Mahtaakohan kyseisiä vohveleita löytyä vielä? Kakusta tuli jotenkin tosi nostalginen fiilis.

Kuorrutuksessa käytin Pandan valkosuklaata, joka on gluteenitonta. Päälle laitoin vielä kirjavia strösseleitä. Monissa strösseleissä on saattaa sisältää gluteenia -merkintä. Itse käytän myös jonkin verran tälläisiä tuotteita. Monet keliaakikot ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät näitä kuitenkaan käytä ollenkaan, joten jos leivot jollekin, niin kannattaa ehdottomasti kysyä mitä mieltä hän on kyseisten tuotteiden käytöstä ja soveltuvatko ne hänelle. Mieluummin valitsen toki täysin gluteenittoman tuotteen.

Jauhoseoksista käytän useimmiten joko Semperin tai Sunnuntain tuotteita riippuen käyttötarkoituksesta. Kakkupohjissa ja muissa massoissa, joissa tehdään kuohkea muna-sokerivaahto tykkään käyttää Semperin Finmixiä. Erilaisissa leipä- ja piirakkataikinoissa käytän mieluummin Sunnuntain vaaleaa tai tummaa jauhoseosta. Jonkin verran tulee myös käytettyä kaura-, peruna- ja tattarijauhoja. Resepteihin kirjoittelen mitä jauhoja olen niissä itse käyttänyt.

~ Susa

Vastaa