Monen testauksen kakku

Liityin viime vuoden loppupuolella Facebookissa Leivotaan! -ryhmään. Sieltä olen löytänyt monenlaisia vinkkejä ja ideoita leivontaan, inspiraatiosta puhumattakaan. En ole ikinä ollut kovin innoissani täytekakuista. Nuorempana tuli aina tehtyä ihan perinteistä mansikkakermakakkua, joka ei mielestäni ole edes kovin hyvää. Pikkuhiljaa aloin laajentamaan osaamistani ja lempitäytteekseni muodostui valkosuklaa-vadelma. Koristelussa aloin käyttää marsipaania ja sokerimassaa. Aloin innostua pikkuisen enemmän täytekakuista, lähinnä kuitenkin niiden koristelusta. Viime aikoina on syntynyt halu oppia enemmän, oppia uusia asioita.

Kakkupohjan olen aina tehnyt samalla reseptillä. Käytetään juomalaseja, yhteen tulee kananmunia, yhteen sokeria ja yhteen jauhoja, kaikkia yhtä paljon. Lisäksi joukkoon laitettiin vielä yksi teelusikallinen leivinjauhetta. Reseptin opin jo pienenä omalta mummoltani. En ikinä kyseenalaistanut reseptin toimivuutta. Alettuani leipomaan enemmän, huomasin kuitenkin ettei ohje ollut kovin toimiva. Vasta paljon myöhemmin tajusin jättää leivinjauheen pois. Kakkupohja parani hiukan, mutta suurin ongelmani oli se, että kakku kohosi paljon ja pinnalle muodostui ”kova kuori”. Usein irrotin vain kuoren pois, mutta kuoren alla kakkupohja oli tietenkin hieman kostea, koska kuoren ja pohjan väliin jäi ilmaa. Olen aina leiponut gluteenittomista jauhoista ja ajattelin, että gluteenittomat jauhot vain käyttäytyvät näin (myöhemmin tajusin kuoren johtuvan liian suuresta määrästä sokeria). Sitten aloin nähdä kuvia kakkupohjista, ihanan tasaisista ja täydellisistä kakkupohjista, joista osa oli myös gluteenittomia. Hyvin pian törmäsin yhä uudestaan ja uudestaan keskusteluihin 0,7 tai 70% kakkupohjasta. Eilen tein elämäni ensimmäisen 70% kakkupohjan ja olen todella tyytyväinen. Kakkupohja kohosi hyvin maltillisesti ja tasaisesti. Pohja voisi toki olla vieläkin parempi, mutta olen todella tyytyväinen.

Innostus tämän kakun tekemiseen lähti halusta kokeilla 70% kakkupohjaa. Hetken aikaa pää löi tyhjää, että mitä kakun väliin laittaisi ja miten sen koristelisi. Lopulta ideoita alkoi sadella. Tykkään suklaasta ja vadelmasta, joten täytepuoli oli pian selvä. Halusin intensiivisen ja tujun tumman suklaan makua yhdistettynä kirpeään vadelmaan. Olen myös jo jonkun aikaa halunnut kokeilla ihan perinteistä voi-tomusokerikreemiä kakun päälle. Itse olen käyttänyt ennen ihan perus kermavaahtoa sokerimassakuorrutteen alla ja monesta paikasta olen lukenut, että kunnon kreemi olisi huomattavasti parempi vaihtoehto, päätin siis testata myös sitä. Päälliseen en kuitenkaan halunnut sokerimassaa ja vähän jännitti, että millaiseksi kakun pinta jää, kun vetelen siihen ensimmäistä kertaa ikinä kreemiä ja jätän sen vain sellaiseksi. Innostus jatkui ja päätin kokeilla jotain mitä olen ihaillut jo jonkin aikaa, kakun päälle tulevaa valumaa. Valumakakut ovat tällä hetkellä kovassa suosiossa. Ne näyttävät hienoilta, mutta vaikeilta toteuttaa. Jännitti, että haukkaanko liian ison palan, mutta tätä täytyisi kokeilla. Päätin siis tehdä kakun päälle valkosuklaavaluman. Kohta mielessäni oli jo kuva vaaleanpuna-valkoisesta kakusta, jossa olisi koristeena vadelmia, marenkia ja jonkin sortin strösseleitä. Aloin nähdä mielessäni kuvan valmiista kakusta. Kaikki oli toteutusta vaille valmista.

70% KAKKUPOHJA

70% kakkupohjan ideana on, että ensin punnitaan kananmunat. Sokeria tulee 70% munien painosta ja jauhoja myös se sama 70% munien painosta. Jos kananmunat painaisivat esim. 100g, niin sokeria tulee 70g ja jauhoja 70g. Jauhoissa kannattaa käyttää gluteenitonta jauhoseosta (tai ihan vehnäjauhoja) ja niiden lisäksi myös perunajauhoja. Jauhojen sekoitussuhde on gluteenitonta(tai vehnäjauhoa) 70% ja perunajauhoja 30%. Eli jos jauhojen kokonaispaino on 70g, niin silloin gluteenitonta jauhoa tulee 49g ja perunajauhoja puolestaan 21g. Hyvä ohje ja apua laskentaan löytyy täältä.

Oman kakkupohjani tein pieneen halkaisijaltaan 20cm vuokaan. Munia laitoin 3kpl. Munat painoivat yhteensä 160g, joten sokeria laitoin 112g. Jauhoja laitoin myös sen 112g suhteessa gluteenitonta jauhoseosta 78g ja perunajauhoa 33g. Yleensä teen vain suurempia 5-6 munan kakkupohjia, joten en ollut paistoajasta lainkaan varma. 20 minuutin kohdalla testasin pohjan kypsyyttä tikulla. Hyvin pian tämän jälkeen kakkuun tuli pieni repeämä päälle. En ole varma olisinko välttynyt tältä jos en olisi avannut uunia. 30 minuutin kohdalla totesin kakkupohjan olevan kypsä.

Kakkupohja pysyi paremmin kasassa ja sitä oli helpompi käsitellä kuin mitään aiemmin tekemääni pohjaa.

Kakun kokosin korkean irtopohjavuoan reunuksien sisälle, ison lautasen päälle. Pohjalle ensimmäinen kakkukerros, jonka päälle tuli tummasuklaatäyte, sitten toinen kerros kakkupohjaa ja sen päälle vadelmatäyte ja lopuksi vielä viimeinen kerros kakkupohjaa.

SUKLAATÄYTE (alkuperäinen ohje täältä)
130 g tummaa suklaata
100 g vaniljarahkaa
2 dl vispikermaa

OHJE:
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka ja sekoita tasaiseksi. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää suklaasula täytteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää täyte kakkupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.

VADELMATÄYTE (alkuperäinen ohje täältä)
150 g kotimaisia vadelmia
1½ dl vispikermaa
3/4 dl sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

OHJE:
Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella mahdollisimman hienoksi soseeksi. Lisää vadelmasose kermavaahdon joukkoon. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Täytteen pitäisi muuttua jämäkämmäksi. Lisää täyte kakkupohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Täytettyäni kakun, annoin sen jähmettyä yön yli. Aamulla irrotin reunuksen kakusta. Tasoittelin hiukan kakun pintaa lastalla. Sen jälkeen oli aika tehdä kakulle kuorruteeksi voikreemi.

VOI-TOMUSOKERIKREEMI (alkuperäinen ohje täällä)
130 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
(valkoista, vaaleanpunaista ja punaista pastaväriä)

OHJE:
Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri vähitellen rauhallisesti sekoittaen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi. Värjää kreemi halutessasi.

Kreemi on voin takia kellertävää, joten omaani laitoin ensin jonkin verran valkoista väriä. Sitten lisäsin joukkoon vaaleanpunaista väriä ja lopuksi vielä hiukan punaista väriä. Laadukkaita pastavärejä ei ihan perusmarketeista saa, vaan niitä kannattaa hakea leivontaan erikoistuneista liikkeistä (Porissa esim. Antti Airio) tai tilata netistä (esim. Ullan unelma tai Confetti).

Kreemistäni tuli kivan vaaleanpunainen, juuri sellainen kuin olin ajatellut.

Seuraavaksi oli aika kuorruttaa kakku kreemillä. Apuna käytin palettiveistä ja ensimmäiseksi levityskerraksi onnistuin aika hyvin. Kreemi olisi voinut olla pikkuisen pehmeämpää ja joissakin kohdissa kakun pintaa tarttui hiukan kreemiin, mutta lopputulos oli siitä huolimatta ihan onnistunut. Aivan tasaisena kakku ei kuitenkaan pysynyt.

Seuraavaksi edessä oli vaikein paikka, nimittäin valkosuklaavaluman teko.

VALKOSUKLAAVALUMA (alkuperäinen ohje täältä)
½ dl kuohukermaa
100 g rainbow valkosuklaata
valkoista pastaväriä

OHJE:
Lämmitä kuohukerma kattilassa, älä kuitenkaan anna kiehahtaa. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Sekoittele varoen, kunnes suklaa sulaa joukkoon. Värjää valkoisemmaksi pastavärillä. Pastaväriä lisätessä sekoitin suklaata pikkuisen liian paljon, koska seokseen alkoi muodostua ilmakuplia. Kuplien muodostumista tulisi välttää. Kaada valkosuklaaseos kakun päälle aloittaen keskeltä kakkua. Itse avustin valkosuklaan leviämistä pienellä nuolijalla. Valkosuklaakuorrutetta tulee aika paljon, eikä todennäköisesti koko määrä mene kakkuun.

Itse olen tyytyväinen ensimmäiseksi valumaksi, vaikka valuma valuikin hiukan liikaa. Valuma näyttää kivemmalta, kun valumat eivät yllä kakun alaosaan saakka, vaan jäävät kakun keskivaiheille.

Ongelmaksi muodostui se, että valuma jäi läpikuultavaksi. Tätä ongelmaa ei varmaan tulisi jos valuman värjäisi toisen väriseksi. Luulen läpikuultavuuteen vaikuttavan myös suklaan ja kuohukerman määrän. Uskon, että valuma olisi tarvinnut enemmän suklaata tai vaihtoehtoisesti vähemmän kermaa. Myös se mitä suklaata käyttää vaikuttaa varmasti asiaan.

Koristelun jälkeen kakku sai kuitenkin aivan erilaisen ilmeen ja olen hyvin tyytyväinen tähän kakkuun. Tein ensimmäistä kertaa ikinä kakkupohjan eri ohjeella. Kuorrutin ensimmäistä kertaa ikinä kakun voi-sokerikreemillä ja lisäksi tein vielä ensimmäistä kertaa ikinä kakkuun valuman. Kakulla oli hyvät edellytykset epäonnistua. Kakku voisi olla paljon parempikin, mutta monen testauksen kakuksi olen tähän hyvin tyytyväinen ja opin kakkua tehdessä paljon uutta.

~Susa

Leave a Reply