Joulufiilistä etsimässä

Olin jo innoissani, että kohta meidän kuukauden kestänyt lastenhuoneen remontti on valmis. Ikäväksi yllätykseksi selvisi, ettei remontti valmistu jouluksi. Kävi sellainen pikkuvika, että laminaattia oli yksi paketti liian vähän ja sehän sitten loppui kesken. Kaiken lisäksi laminaatti on tilaustavaraa ja koska emme halua maksaa yhdestä laminaattipaketista toimitusmaksua 50 euroa, että saisimme sen heti, niin saamme laminaatin vasta joulun jälkeen. Kyllä pistää ärsyttämään. Onneksi listoja voi jo laittaa jonkin verran paikoilleen, joten huoneeseen saa vietyä osan tavaroista. Poikia vaan ei uskalla päästää huoneeseen leikkimään, sillä he voisivat hyvinkin nopeasti innostua leikkimään laminaatilla.

Joulu tulee, oli valmista tai ei. Joulufiilis on vielä hiukan hukassa ja tunnelmaa tosiaan latistaa remontin viivästyminen. Keittiössä meillä on joulun tuntua, mutta muualla asunnossa ei ole vielä joulukoristeita. Tekisi jo mieli laittaa joulukuusikin, mutta tällä hetkellä se ei mahdu mihinkään. Joulufiilistä olen koittanut hankkia leipomalla. Tuli tuossa testattua puolukka-vaniljakakkua ja siitä tuli ihanan jouluinen. Kaikista kivointa oli testata kakun sisälle tulevaa “sydäntä”, elikkä kakussa on sisällä piilossa toinen täyte. En ollut ennen tehnyt kakkua tällä tyylillä, mutta jatkossa varmasti tulee tehtyä. Päällisen koristelin valkosuklaalla ja puolukoilla. Sain samalla käytettyä pakkasesta osan anopilta saaduista puolukoista.

PUOLUKKA-VANILJAKAKKU (alkuperäinen ohje täältä)

POHJA:
200 g digestivekeksejä
85 g voita
2 rkl maitoa

PUOLUKKATÄYTE:
5 liivatelehteä
250 g maitorahkaa
120 g puolukoita
1 1/4 dl sokeria
2 dl vispikermaa
2 rkl vettä

VANILJATÄYTE:
4 liivatelehteä
3 dl vaniljajogurttia
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
2 tl sitruunamehua
2 tl vettä

KIILLE:
4 liivatelehteä
3 dl vettä
120 g puolukoita
3/4 dl sokeria

OHJE:
Murskaa keksit ja sulata voi. Lisää voisula ja maito murskattujen keksien joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24cm / itsellä oli 23cm). Laita vuoka jääkaappiin ja valmista puolukkatäyte. Laita liivatteet likoamaan 5-10 minuutiksi. Soseuta maitorahka, sokeri ja sulatetut puolukat sauvasekoittimella. Vaahdota vispikerma. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista liivatteista liika vesi pois ja liuota ne kiehautettuun veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Nostele lopuksi nuolijalla kermavaahto varoen täytteen joukkoon. Aseta keksipohjan keskelle pienempi rengasvuoka (halkaisija 18cm / itsellä oli 20cm). Kaada puolukkatäyte vuoan sisälle. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi. Puolukkatäytteen hyydyttyä, valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet likoamaan 5-10 minuutiksi. Sekoita sokerit jogurtin joukkoon. Vaahdota vispikerma. Kuumenna sitruunamehu-vesiseos kiehuvaksi. Liuota puristetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana jogurtin joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto varoen täytteen joukkoon. Irrota rengasvuoka hyytyneen puolukkatäytteen ympäriltä. Kaada vaniljatäyte puolukkatäytteen päälle ja ympärille. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi. Vaniljatäytteen hyydyttyä, valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan 5-10 minuutiksi. Kiehauta kattilassa vesi, lisää joukkoon puolukat ja sokeri. Keitä 2 minuuttia. Siivilöi puolukoista mehu ja kuumenna se uudelleen kiehuvaksi. Liuota puristetut liivatteet mehuun. Anna kiilteen jäähtyä haaleaksi ja kaada se varoen lusikan avulla kakun päälle. Hyydytä kakkua jääkaapissa 3-4 tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

Tänään tuli leivottua vielä hiukan donitseja. Mies lähti viettämään pikkujouluja ja lapset menivät mummolle yökylään. Mitäs muutakaan sitä olisi vapaa-ajallaan tehnyt kuin leiponut? Mietin hetken ajan salille lähtöä, mutta leivonta vei voiton. Olen jo jonkin aikaa halunnut testata donitseille salted caramel -kuorrutusta. Siitä tuli aivan tajuttoman hyvää! Huomisen itsenäisyyspäivän kunniaksi halusin donitseihin myös sinivalkoista koristelua, joten osan kuorrutin valkosuklaalla. Kinuskikuorrutteen tein yksinkertaisesti keittämällä kinuskin (2 dl fariinisokeria ja 2 dl kuohukermaa) ja lisäämällä siihen lopuksi hiukan voita ja suolaa. Donitsitaikinan tein luotto-ohjeellani, joka löytyy täältä. Kardemumma oli päässyt loppumaan, mutta donitsit toimivat hyvin ilmankin.

~Susa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: