Taivaalliset Suklaa-pilvikuppikset

Lainasin kirjastosta jokin aika sitten Jenni Höijerin kirjan: Sokerileipurin hurmaavat herkut. Siinä oli niin paljon reseptejä joita halusin kokeilla, että kirja oli aivan pakko ostaa omaksi. Adlibriksestä löytyi kyseinen kirja, eikä hintakaan ollut toimituskulujen kanssa kuin vajaa 12 euroa. Posti toi kirjan jo keskiviikkona ja nyt eilen ehdin sitten kokeilemaan ensimmäistä reseptiä. Ensimmäiseksi päätin leipoa Suklaa-pilvikuppiksia. Nämä olivat siis niin hyviä, että parempia saa etsiä. Kuppikset olivat todella suklaisia ja makeita ja jo yksi riitti taltuttamaan makeanhimon. Kuppiksiin tuli lisäksi italialaista marenkia, jota tein ensimmäistä kertaa. Tätä varten lähdin ostamaan digitaalisen paistomittarin. Minulla on sellainen joskus ollut, mutta se hajosi tiputtuaan lattialle kerran jos toisenkin. Nyt ollaan menty jo vuosia ilman ja vihdoin sain käytyä hakemassa uuden. On muuten tänä vuonna joulukinkun paistaminenkin huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse pelleillä tavallisen mittarin kanssa ja olla koko ajan kurkkimassa uuniin, että mitä mittari näyttää.

Ensimmäiseksi tehtiin suklaakuppispohja ja kypsennettiiin kuppikset eli kuppikakut.

Laitoin paperiset muffinssivuoat muffinssipellin koloihin ja täytin ne taikinalla. Pelti auttoi kuppiksia pitämään paremmin muotonsa.

Kuppisten annettiin jäähtyä hiukan ja tehtiin italialainen marenki. Olin juuri tullut kaupasta, kun aloin leipomaan. En edes malttanut laittaa kaikkia tavaroita kaappeihin, siksi ihana sotku taustalla.

Kuppisten päälle pursotettiin marenkia, jonka annettiin kovettua laittamalla kuppikset hetkeksi pakastimeen.

Lopuksi kuppikset kuorrutettiin vielä tummalla suklaalla. Leivontaan meni aikaa jonkin verran ja työvaiheita oli muutama, mutta nämä olivat todellakin sen arvoisia.

Ohjeessa italialaista marenkia käskettiin tehdä 2-kertainen annos, joka oli kyllä aivan liikaa. Kuorruttamisen jälkeen marenkia oli jäljellä vielä melkein puolet, joten päädyin värjäämään marengin pastavärillä keltaiseksi. Pursotin sen pellille ja kuivatin uunissa.

SUKLAA-PILVIKUPPIKSET
(Reseptin määriä on muutettu, koska mielestäni marenkia ja suklaakuorrutusta tuli aivan liikaa, lisäksi resepti on muutettu gluteenittomaksi. Omani tein lisäksi vielä laktoosittomana vaihtamalla tarvittavat ainesosat laktoosittomiin.)

SUKLAAKUPPISPOHJA:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1½ dl piimää
160 g voita
120 g tummaa suklaata

ITALIALAINEN MARENKI:
120 g kananmunan valkuaista (n. 3kpl)
2½ dl sokeria
1 dl vettä

KUORRUTUS:
200-300 g tummaa suklaata
(1-2 rkl rypsiöljyä)

OHJE:
Vaahdota kananmunat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi kananmuna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen piimän kanssa, sekoita hyvin. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai kuumavesihauteessa ja lisää seos varovasti sekoittaen taikinaan. Annostele taikina paperikapseleilla(paperinen muffinssivuoka) vuorattuihin muffinipellin koloihin. Paista 170°C noin 15-20 minuuttia. Anna kuppisten jäähtyä ja valmista marenki. Laita sokeri ja vesi kattilaan ja anna seoksen kiehua 123-asteiseksi. Ala vaahdottaa valkuaisia, kun sokeriveden lämpötila on noin 115-116°C (valkuaisvaahdon on tarkoitus olla vielä pehmeää, kun kuuma sokerivesi kaadetaan joukkoon.) Kaada 123-asteinen vesi-sokeriseos ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla valkuaisia vaahdottaen. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä ja rakenne paksu ja kiiltävä. Pursota marenki sileäreunaisella tyllalla tätteröksi kuppisten päälle. Laita toviksi pakastimeen, niin että marenki jähmettyy hyvin ennen suklaaseen kastamista. Sulata suklaa mikrossa tai kuumavesihauteessa. Ohenna tarvittaessa ruokaöljyllä, jotta saat marengin pintaan kuorrutetta sopivan ohuen kerroksen. Kasta marenkitötteröt suklaassa ja anna jähmettyä.

~Susa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: