Vihreät donitsit

Kyllä, luit aivan oikein, otsikko on vihreät donitsit. No mistä ihmeestä sitten sain päähäni tehdä vihreitä donitseja? No, meidän Luka täyttää parin viikon päästä 6-vuotta. Miettiessäni teemaa syntymäpäiville en päässyt eroon Minecraftista. Se on ollut Lukan mielenkiinnon kohde jo pitkään. Välillä se kiinnostaa vähän vähemmän ja sitten taas enemmän. Aloitan teeman päättämisen aina kakusta. Millainen kakku olisi vielä jollakin tapaa kohtalaisen helppo tehdä? Aikaisempina teemoina meillä on ollut muun muassa nalle puh, muumit, minions, ryhmä hau ja batman. Tutkiessani tarkemmin Minecraftia löysin monta loistavaa ideaa, jotka kaikki olivat ihan toteutettavissa.

Useimmiten synttäreillä on ollut tarjolla makeana pari erilaista kakkua ja lisäksi vielä jotain pientä leivostyylistä tarjottavaa. Muffinssit ovat kulkeneet huonosti, mutta minidonitsit ovat aina uponneet hyvin ja kun omistaa donitsipellin niin ne ovat myös helppoja tehdä. Yleensä olen kuorruttanut donitsit suklaalla ja halusinkin testata voisiko suklaata värjätä. Haluatteko tietää vastauksen? Ei voi, ei ainakaan helposti. Netistä löytyi ristiriitaista tietoa ja onnistumisen mahdollisuus ei vaikuttanut kovin suurelta, mutta pakko sitä oli kokeilla. Löysin vinkin, että suklaaseen kannattaa lisätä elintarvikevärillä värjättyä kermaa pieni tilkka, eikä laittaa väriä suoraan suklaaseen. Suklaahan ei siis pidä vedestä jota ainakin useimmat elintarvikevärit sisältävät. No ei toiminut tämä kikka.

Sulatin suklaata varovasti miedolla lämmöllä ja kaksi sekuntia sen jälkeen, kun lisäsin joukkoon väriä oli lopputulos jotakin, joka mieheni mukaan muistutti kaurapuuroa. Tähän kokeiluun käytin nestemäistä väriä jota saa isoimmista ruokakaupoista. Pastaväri olisi saattanut toimia paremmin, mutta epäilen suuresti. Yritin etsiä oikeanlaista väriä kolmesta eri kaupasta ja lopulta jouduin netistä tilaamaan oikean värin (tarvitsen väriä myös syntymäpäiväkakkuun). Suklaa ei siis toiminut ja jotain täytyisi keksiä, sillä en aikoinut luovuttaa ideani suhteen. Nopeasti vaihtoehtojani pohtiessa päädyin pikeeriin. Sitä ainakin olisi helppo värjätä. Pikeeriähän tehdään siis tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Pikeeristä voi tehdä erilaisia koristeita ja sillä saa helposti kuorrutettua vaikka pikkuleipiä. Pikeerin kovettuminen vie kuitenkin jonkin verran aikaa. Illalla poikien maistellessa donitseja oli kuorrutus vielä tahmaista. Tahmaisena se tarttuu kiinni kaikkeen mahdolliseen ja sotkee paljon. Kunhan pikeeri saa rauhassa kuivua ja kovettua niin pikeerillä kuorrutettuja juttuja voi huoletta kasata päällekkäin.

Lopputulokseen olin melko tyytyväinen. Väri voisi olla vielä tummempi, mutta käyttämälläni värillä se ei onnistunut. Tilasinkin netistä tummemman sävyistä väriä jota käytän sitten synttäreillä tarjottaviin donitseihin. Kaiken lisäksi kuvassa väri näyttää aivan erilaiselta kuin todellisuudessa. Alla ohje donitseihin, ne ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

DONITSIT VIHREÄLLÄ KUORRUTTEELLA (alkuperäinen ohje täältä)
(tekemiseen tarvitset donitsipellin)

TAIKINA:
3 dl viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
5 tl vaniljasokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl sokeria
3/4 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
200 g laktoositonta kermaviiliä

Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään. Vaahdotan itse kananmunia hetken ennen muiden aineiden lisäämistä, jotta taikinasta tulee pikkuisen kuohkeampaa. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota donitsipellin voideltuihin koloihin. Paista uunin keskitasolla 200°C noin kymmenen minuuttia (oman uunin kanssa ajaksi on vakiintunut 12 minuuttia).

Aloin vasta jälkikäteen miettiä miksi donitsit jäivät hieman littanoiksi ja tajusin, että tästä satsista unohtui kokonaan leivinjauhe. Minulla oli selvästi liian kiire päästä kokeilemaan kuorrutusta.

KUORRUTE:
1/4 dl kananmunan valkuaista
1 1/4 dl tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaista ja tomusokeria sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Lisää lopuksi elintarvikeväri ja laita valmis kuorrute (pikeeri) pursotuspussiin. Pursota donitsien päälle. Koristele halutessasi strösseleillä.

Ihan kauniita donitseista loppujen lopuksi tuli ja makukaan ei ollut ihan niin ällön makea kuin suklaan kanssa.

~Susa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: