Pinaatti-broilerpyörykät ja kasvishöystö

Vapaapäivinä tykkään käyttää enemmän aikaa ruoanlaittoon. Tykkään muutenkin käyttää mieluummin tuoreita kasviksia, enkä kovinkaan usein käytä pakastekasviksia, vaikka niitä hätävarana aina pakkasesta löytyykin. Pakastevihannekset olisivat huomattavasti nopeampi vaihtoehto varsinkin kiireisiin hetkiin. Kiireen varalta minulta löytyy lähes aina kaapista salaattitarpeet ja jos kotona ei muuta ruokaa ole niin päädyn usein salaattiin. Tänään tein pitkästä aikaa pinaatti-broilerpyöryköitä. Perinteisistä lihapullista en ole koskaan pahemmin välittänyt, mutta broilerin jauhelihasta tulee omaan makuun mukavan kevyet pyörykät.

Pyöryköihin ei kovin montaa ainesta tarvita. Niihin riittää broilerin jauheliha, pinaatti, juustoraaste, sipuli, valkosipuli, suola ja hiukan oliiviöljyä sipuleiden paistamiseen. Itse käytän Polarin 5% juustoa lähes kaikessa. Maukkaammat pyörykät saa käyttämällä vaikkapa parmesaanijuustoa tai ihan vain rasvaisempaa juustoa. Itselleni tämä versio on juuri sopivan makuinen.

PINAATTI-BROILERPYÖRYKÄT
400 g broilerin jauhelihaa
80 g babypinaattia
1 dl juustoraastetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla oliiviöljyssä, anna jäähtyä. Huuhtele ja kuivaa babypinaatit. Pilko pinaatit pieneksi silpuksi. Sekoita kulhossa broilerin jauheliha, pinaattisilppu, suola, juustoraaste ja jäähtyneet sipulit. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta pyöryköitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 225°C noin 15 minuuttia. Pyöryköiden kaveriksi sopii hyvin vaikkapa riisi. Itse en ole parina viime päivänä hirveästi hiilareita syönyt, sillä viikonlopun reissun jäljiltä tuntuu ettei kroppa ole niitä kaivannut. Viikonloppuna tuli tankattua hiilareita ihan riittämiin. Kaveriksi tein tomaattista kasvishöystöä. Kasvishöystöä teen aina fiilispohjalta ja heittelen joukkoon milloin mitäkin kasviksia sen mukaan mitä jääkaapista löytyy. Yleensä käytän pelkkää tomaattimurskaa pari purkkia. Tänään kaapissa ei ollut kuin yksi purkki, niin laitoin molempia, tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia. Mikäli makua kaipaa enemmän voi joukkoon hyvin laittaa pippuria, paprikajauhetta, chiliä tai muuta vastaavaa.

TOMAATTINEN KASVISHÖYSTÖ
3 porkkanaa
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
½ kesäkurpitsa
3 herkkusientä (voi laittaa enemmänkin)
1 prk tomaattimurskaa
1 prk paseerattua tomaattia
ripaus suolaa
oreganoa ja basilikaa
oliiviöljyä paistamiseen

Kuori porkkanat. Pilko kaikki vihannekset. Itse laitoin ensin pannulle porkkanat ja paistoin hetken. Seuraavaksi paprikat ja taas paistoin hetken. Sitten sienet, paistoin hetken ja lopuksi lisäsin kesäkurpitsat. Mikäli kaikki kasvikset heittää pannuun samalla kertaa, osa jää koviksi ja osasta tulee aivan liian pehmeitä. Yhteensä kasviksia paistoin noin 15-20 minuuttia, porkkanat olivat kauimmin ja kesäkurpisat vain noin viisi minuuttia. Kaada joukkoon tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Mausta suolalla, oreganolla ja basilikalla. Itse haudutin kasvishöystöä vain reilu viisi minuuttia, koska pyörykät olivat jo tässä kohtaa valmiita. Hauduttaa voi hyvin jopa melkein vartin verran.

Herkullisen ja terveellisen ruoan tekeminen ei ole vaikeaa. Itse suunnittelen ennakkoon viikon ruoat ja teen kauppalapun valmiiksi, jotta muistan ostaa kaupasta kaikki tarvikkeet. Lisäksi varaan kaappeihin ja pakkaseen tarpeita joilla saa kiireessä ja kovassa nälässäkin tehtyä parempia ja terveellisempiä valintoja.

~Susa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: